Istoria scufundarilor

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au cautat modalitati prin care sa-si prelungeasca timpul de lucru sub apa. Scufundarile au cunoscut o evolutie continua pe parcursul istoriei, traseu marcat cu date importante in dezvoltarea echipamentelor si tehnicilor folosite.

 – cca. 3000 I.H. – Oamenii se scufundau in adancul marilor pentru a culege scoici. Scufundatorii ajungeau sa dezvolte diformitati ale oaselor din cauza expunerii prelungite la apa rece.

Alexandru cel Mare – clopot de sticla

 – cca. 2800 I.H. – Regele  Ghilgameș, in cadrul unei ample descrieri Sumeriene, este prezentat folosind greutati pentru a se scufunda in adancuri in cautarea „plantei imortalitatii”

 – sec. 8-9 I.H. – Homer aminteste in „Iliada”  despre folosirea scufundatorilor ca si parte a atacurilor militare din timpul Razboiului Troian (cca. 1250 I.H.).

 – cca. 500 I.H. – Herodot, povestind despre Sciti, aminteste de scufundarile realizate de acestia in incercarea de a taia ancorele vapoarelor.

 – sec. 4 I.H. – Aristotel inregistreaza pentru prima data  folosirea unui clopot de scufundari.

 – cca. 332 I.H. – Alexandru cel Mare este prezentat coborand in adancuri folosind un clopot de sticla

 – 1500 – Leonardo da Vinci proiecteaza echipamente destinate explorarilor subacvatice, printre care si baloane cu aer, menite sa furnizeze aer scafandrului.

 – 1660 – Robert Boyle enunta relatia dintre presiunea apei si volumul gazelor, dezvoltand notiunile legate de flotabilitate.

 – 1691 – Edmund Halley perfectioneaza clopotul de scufundare. Foloseste in partea superioara un mediu vitrat (pentru lumina) si un sistem de circulare a aerului care comunica cu suprafata.

 – 1715 – Inventatorul John Lethbridge foloseste un butoi modificat, in incercarea de a recupera marfa imprastiata pe fundul apei. Butoiul avea geam si maneci impermeabile din piele. Ansamblul a atins in probe adancimi de aprox 18m.

 – 1779 – John Smeaton foloseste un sistem inovator de pompare a aerului in interiorul clopotelor de scufundare.

 – 1788 – Scafandrul de origine germana Peter Kreeft demonstreaza, cu succes, in Marea Baltica, folosirea unei casti de scufundare din piele, in prezenta regelui Suediei.

 – 1829 – Fratii Charles si John Dean preiau majoritatea contractelor de recuperare subacvatica din Anglia, folosind ca sistem de scufundare o casca de pompier modificata.

Jules Verne „20000 de leghe sub mari”

  – 1839 – Scafandrii din Armata Britanica dezvolta sistemul de scufundare in perechi (sistemul „buddy”).

 – 1865 – Inventatorii francezi Benoit Rouquayroul si August Denayrouze proiecteaza un sistem autonom de respirat care folosea aer comprimat. Aparatul putea fi folosit pentru intervale scurte de timp independent de sursa de aer de la suprafata.

 – 1869 – Jules Verne popularizeaza scufundarile prin intermediul operei sale „20.000 de leghe sub mari”. Personajele exploreaza marile folosind aparate autonome de respirat (SCUBA).

 – 1878 – Henry Fleuss proiecteaza primul aparat de respirat complet autonom. Aparatul folosea oxigen comprimat ca si gaz pentru respirat. Tot in aceasta perioada, Paul Bert publica o lucrare care are ca tema explicarea cauzelor ce stau la baza „bolii de cheson”. Mai tarziu aceasta este denumita „Boala de Decompresie” (DCS).

William Beebe(1877–1962) si Otis Barton(1899–1992)

 –  1893 – Francezul Louis Boutan concepe primul aparat foto subacvatic.

 – 1908 – John Scott Haldane, Arthur C. Boycott si Guybon Damant publica o lucrare care va sta la baza realizarii primelor tabele de decompresie.

 – 1917 – Compania germana Drager realizeaza unul dintre primele rebreathere. Aparatul folosea aer imbogatit in oxigen. Adancimea operationala era de pana la 40 m.

 – 1920 – Ofiterul francez Yves Le Prieur dezvolta un sistem de respirat cu circuit deschis care foloseste aer comprimat. Echipamentul va sta la baza proiectarii unitatii SCUBA moderne.

 – 1930 – Americanul William Beebe coboara pana la o adancime de 435 m intr-o batisfera.

 – 1942 – Jacques Cousteau si Emile Gagnan proiecteaza si testeaza aparatul de respirat pe baza de aer comprimat numit Agua Lung. Este considerat primul aparat de respirat sub apa destinat scufundarilor recreationale. 

Jacques Yves Cousteau si Emile Gagnan

– 1948 – Primul Aqua Lung este exportat in U.S.A.

 – 1953 – Dr. Hugh Bradner realizeaza primul costum umed din neopren, folosit de  U.S. Navy.

 – 1959 – YMCA este prima organizatie care dezvolta un program de certificare scuba la nivel national (U.S.A.).

 – 1961 – Maurice Fenzy patenteaza prima vesta folosita de scafandri pentru reglarea flotabilitatii.

 – 1968 – Americanii Neal Watson si John Gruener ajung la adancimea record de 133 m folosind aer comprimat.

 – 1980 – Este fondata „Divers Alert Network” (DAN). La infiintare, D.A.N. era o  organizatie cu caracter non-profit.

 – 1983 – Primul computer disponibil scafandrilor recreationali este pus pe piata.  Cunoscut sub numele de „Orca Edge”, instrumentul deschidea noi orizonturi amatorilor de scufundari.

 – 1999 – Briton Mark Andrews se scufunda la o adancime record de 152 m folosind aer comprimat.

 – 2003 – Briton Mark Andrews se scufunda la o adancime record de 313 m folosind Trimix.

 – 2005 – In 10 Iunie, Nuno Gomes, scafandru din Africa de Sud de origini portugheze, deja detinatorul uni record de adancime in scufundari in pesteri de 283 m adancime, folosind un aparat de scufundare autonom, cu circuit deschis (nu cu mult diferit de acela care se foloseste in orice
scufundare recreationala, a reusit sa coboare la 318m (1044 picioare). Scufundarea s-a facut in Marea Rosie, langa Dahab. Timpul
total de scufundare a fost de 12 ore si 20 minute, din care coborarea a durat numai 14 minute. Este unul din cei trei scafandri
(verificati de Guinness World Records) care au reusit sa coboare cu circuit deschis, folosind trimix (un amestec special de trei
gaze – oxigen, azot si heliu), sub 300 de metri (1000 picioare). Nuno Gomes a folosit pentru acest record regulatoare Poseidon Cyclon 5000.

– 2005 – Tot in iunie, pe data de 5, deci cu 5 zile mai devreme decat Nuno Gomes, Pascal Bernabé scafandru francez a revendicat recordul de adancime cu circuit deschis de 330 m folosind Trimix in iunie. Scufundarea
s-a facut langa Propriano, in Corsica. Acest record nu a fost omologat,
Guinness World Records considerand ca nu exista suficiente dovezi ca a avut loc. Desi s-au furnizat explicatii cu privire la neomologarea recordului, totusi aceasta situatie a ramas neclara pana azi. Pascal Bernabé a folosit regulatoare Apeks ATX100 pentru adancimi de pana in 250m si Aqualung Titan pentru zona de mare adancime.

– 2014 – Pe data de 18 Septembrie 2014 scafandrul egiptean Ahmed Gabr stabileste recordul mondial de adancime cu circuit deschis actual coborand la 332,5m. Daca ceilalti recordmeni de adancime au avut relatari ample despre scufundarile respective, la Ahmed Gabr, planul de scufundare, cantitatile de gaz si amestecurile folosite sunt invaluite de secretomanie. Totusi, este absolut incontestabil ca aceasta record a avut loc si este corect omologat. Se stie totusi, ca scufundarea a fost planificata pentru adancimea de 350m, Ahmed s-a oprit insa la 332,5m datorita sindromului respirarii gazului cu presiuni foarte inalte asupra sistemului nervos. Pur si simplu a pus capat scufundarii, inainte de adancimea planificata, datorita tremuratului excesiv, manifestare a sindromului amintit.