ICE Diving

Pentru iubitorii de scufundari, apele inghetate nu reprezinta un impediment. Scufundarile sub gheata, Ice Diving-ul, necesita o pregatire speciala si un echipament adecvat. Configuratia echipamentului este special conceputa pentru a oferi un maxim de siguranta. Sunt folosite modele de  detentoare special concepute pentru o functionare corecta in ape foarte reci. Pentru o buna protectie termica scafandrul foloseste costumul etans. Particularitatile scufundarilor sub gheata se invata prin urmarea unui curs de certificare.

Echipa implicata intr-un Ice Diving se compune de regula din doua parti: scafandrii care intra in apa si echipa de suport de la suprafata. Pe toata durata scufundarii, scafandrul este asistat de la suprafata prin intermediul unui fir de ghidare. Comunicarea intre cei aflati sub stratul de gheata si cei de deasupra stratului de gheata este esentiala. Aceasta se realizeaza prin semnalele trimise pe firul de legatura. In functie de numarul de persoane implicate, atunci cand este posibil, la suprafata ramane cel putin un scafandru, complet echipat, gata sa intervina in cazul in care cei aflati in imersiune intampina probleme. La randul sau, acesta este asigurat printr-un fir. Prin urmarea corecta a procedurilor specifice scufundarilor sub gheata, riscurile de accidente sunt extrem de reduse. Datorita dificultatilor si a solicitarilor specifice, satisfactia realizarii unui ice diving cu greu poate sa fie egalata de alte tipuri de scufundare.

In Romania, scufundarile sub gheata castiga tot mai multi „adepti”. In timpul lunilor geroase de iarna, stratul de gheata al lacurilor ajunge sa aiba grosimi suficient de mari pentru a permite accesul scufundatorilor. Experienta Ice Diving-ului vine in completarea pregatirii oricarui scafandru cu experienta. 

NWDC - Ice DivingNWDC - Ice DivingNWDC - Ice DivingNWDC - Ice DivingNWDC - Ice DivingNWDC - Ice DivingNWDC - Ice DivingNWDC - Ice DivingNWDC - Ice DivingNWDC - Ice Diving