Samothraki

Insula Marilor Zei, o insula mitica

Samothraki sau “insula lui Aeolus”, este cea mai mare insula din Marea Egee, in apropiere de Alexandroupoli, situata in golful Tracic. La nord-est se afla insula Limnos  iar la sud-est se poate zari in departare insula Thassos si impunatorul munte Athos. Potrivit lui Homer, de pe aceasta insula Poseidon a urmarit razboiul troian.

Primul lucru care atrage ochiul la cca. 1 ora de la plecarea din Alexandroupoli este inaltimea impunatoare a muntelui Saos.

Cu ale sale defilee adanci si verzi, acest munte impresionant domina tot peisajul. Insula este inzestrata cu o frumusete naturala unica: paduri de stejar, castan, nuc si platani, care te urmaresc pe tot drumul spre plaja, leandrul de un roz incredibil, livezi si plantatii de maslini. O vegetatie neasemuit de bogata pentru o insula si asta datorita fluxurilor de rauri si cascade care impanzesc insula.
Samothraki este o insula cu totul diferita de insulele grecesti, comerciale cu care eram obisnuiti. Insula detine multe mistere sub umbra padurilor dese si a vegetatie abundente, strabatute de rauri care se varsa direct in mare, sau cascade spectaculoase, toate dominate de muntele Saos. Acesta se inalta brusc din mare, de aici si numele insulei: cuvântul “Samos” care inseamna inseamna “inaltime” si Samothraki se traduce practic prin “Tracia inalta”. Insula se intinde pe o suprafata de 178 km2 (aprox. 25 km de la est la vest), dominata de Muntele Saos sau Feggari, denumit si “Muntele Sfant al Antichitatii” sau “Muntele Lunii”, avand o altitudine de 1611 m. Avand cam 300 de locuitori pe tot parcusul anului, in timpul sezonului estival numarul acestora creste pana la cca. 2500, in restul anului acestia retragandu-se pe continent.
Este o destinatie pentru oameni activi, indiferent de varsta. Cel mai important este sa iubesti natura, sa iti doresti o vacanta intr-un mic colt de paradis, departe de tot ce inseamna civilizatie, plaje aglomerate si terase zgomotoase. Aici veti gasi doar plaje singuratice, izolate, unde veti fi doar voi si marea (puteti primi si vizita unor capre, insula avand mii din aceasta specie), cateva magazine de suveniruri si cateva supermarketuri pentru strictul necesar. Desigur, sunt si cateva taverne in zonele mai populate, unde se poate servi o delicioasa masa cu specific grecesc. Ce este interesant, este absenta mielului in menu-urile restaurantelor. Totul este inlocuit de capra, o specie locala de capra pitica, absolut delicioasa, dealtfel.

La inceputul lunii iunie, preturile sunt mai bune, turistii foarte putini, apa marii este calda iar temperaturile nu sunt inca atat de ridicate precum in iulie-august. Pentru descoperirea insulei sunt suficiente 6-7 zile, timp in care se pot atinge toate punctele importante.

Demn de mentionat este si mirosul inusulei, este incredibil de patrunzator si aduce a oregano, si te insotese peste tot. La fel si miile de capre care iti pot aparea in fata masinii sau chiar pe malul marii, direct pe plaja. Un sfat primit de la un localnic: este bine sa nu va lasati masina sub copaci, deoarece aceste experimentate saritoare – “katziki” cum le-a numit el, se adapostesc in locurile cu umbra si este posibil sa se catere pe masina.

Peste tot se gasesc hortensii in diferite culori, care dau o nuanta aparte peisajului alaturi de clasicul leandru intalnit pe toate insulele grecesti. Ferigile imense si copacii de origine orientala, alaturi de stejari, nuci, platani si castani, dar si multe alte specii rare ne-au insotit in toate drumetiile.

Apa, ca in toata Grecia este foarte limpede, insa pentru cei veniti sa se scufunde: ATENTIE!!! – insula este un varf de munte atat in partea aeriana dar si in partea subacvatica. Ceea ce inseamna ca adancimea creste extrem de repede, ba chiar exista puncte pe partea de nord unde adanimea este de cateva sute de metri chiar la mal. Cei care se scufunda aici trebuie sa fie constienti de posibilitati, tocmai pentru a preintampina un accident.