Tyulenovo

In 1951, la Tyulenovo este descoperit primul camp petrolier din Bulgaria. Chiar si acum, pe campurile din intreaga zona se pot vedea utilaje, echipamente de forare (majoritatea nefunctionale), cisterne si rezervoare de depozitare a hidrocarburilor. An de an, zona falezei prabusite de la Tyulenovo atrage tot mai multi iubitori ai scufundarilor. Fiind o locatie retrasa si linistita, populata majoritar de pescari, Tyulenovo este cunoscuta ca o zona in care apa este limpede mai tot timpul anului. Acest lucru, din pacate este fals, forma tarmului de vest al Marii Negre face ca litoralul romanesc drapat pe o forma concava, face ca linia tarmului sa fie mai aparata de deversarea de ape tulburi din Dunare. Tyulenovo in schimb, impins catre Est de capul Shabla, trimite si tarmul in bataia apelor tulburi ale Dunarii. Deseori (in conditiile vantului din Nord) pot fi observate crengi de salcii din Dunare plutind in mare in fata golfului Tyulenovo.

  • Localizare: Marea Neagra, Tyulenovo (Тюленово), Shabla, Provincia Dobrich, Bulgaria
  • Cai de acces: circa 44 km departare de statiunea 2 Mai (Romania), 82 km departare de Varna (Bulgaria), 70 km departare de Dobrich (Bulgaria), 12 km departare de Shabla (Bulgaria).
  • Cazare: pensiunile aflate in imediata apropiere a golfului pescaresc si mai multe hoteluri, unele chiar de 3 sau 4 stele.
  • Tipul scufundarii: scufundare din mal sau din barca.
  • Brevet recomandat: incepand cu NAUI Scuba Diver
  • Recomandari: acces facil in apa prin golful pescaresc, locatie buna pentru Discover Scuba.

Preturile accesibile la cazare si masa, apa linistita si limpede din golf, izolarea fata de zgomotele marilor statiuni, fac din aceasta locatie o tinta frecventa a excursiilor organizate de ScubTeam. Totodata, pentru cei care doresc sa experimenteze prima data o scufundare sub apa, Tyulenovo este una din locatiile recomandate.