Labe de inot

De ce să folosim labe de înot

Sunt foarte încântat de a fi în apă, îmi place să înot, să fac snorkeling şi să mă scufund. Am înotat mult în piscine şi în mare, şi aş putea spune că sunt un înotător destul de bun, cu toate acestea, aţi încercat vreodată să înotaţi cu o pereche de blugi şi un tricou pe dvs.? Este destul de dificil, deoarece hainele sunt grele şi vă încetinesc mişcările. Imaginaţi-vă cât de mult vă va îngreuna un costum complet, vesta BCD şi butelia, ca şi restul accesoriilor. Pentru a încerca să vă deplasaţi cu tot echipamentul ar fi aproape inutil, mai ales dacă există chiar şi cel mai uşor curent. Deci, în mod firesc, vom compensa dificultăţile datorate echipamentelor pe care le purtăm prin utilizarea altor piese de echipament. În acest caz, vom folosi labele.

În esenţă, labele sunt doar extensii artificiale ale picioarelor noastre, care ne permit utilizarea picioarelor la întregul lor potenţial subacvatic. Picioarele noastre sunt modul nostru obişnuit de ne plimba pe uscat, de ce nu ar fi şi în apă? Principiul de bază în apă este că ne vom folosi picioarele pentru a împinge labele, labele vor împinge apa şi, în consecinţă, ne vom propulsa înainte. Sună destul de simplu, dar există mai mulţi factori în joc atunci când o labă de înot se mişcă prin apă, şi există mai multe moduri de a o face să funcţioneze astfel.

Când trebuie să vă alegeţi o pereche de labe de înot veţi observa o întreagă gamă de opţiuni şi stiluri din care trebuie să alegeţi. Sper ca acest articol să vă explice principalele caracteristici ale labelor moderne.

Pentru ce sunt aceste labe?

Înainte de a merge într-un magazin al unui furnizor de echipamente de scufundare, trebuie să aveţi o idee despre ceea ce doriţi dvs. în materie de labe de înot. Pe parcursul acestui articol voi discuta despre trei scenarii diferite: snorkel sau scafandru ocazional (le veţi cumpăra, probabil, pentru a le utiliza în vacanţă), scafandrul recreaţional pasionat (acestea vor fi labele principale pentru un scafandru amator) şi scafandru profesionist (sau Tec), care le va folosi frecvent, şi are nevoie de performanţă şi fiabilitate.

Labe cu călcâi şi labe cu baretă

În primul rând, trebuie să ne uităm la modul de fixare a piciorului. Labele pot să aibă un buzunar cu forma completă a tălpii, inclusiv în dreptul călcâiului, sau pot să aibă un toc deschis cu o curea care se va prinde peste picior. Prin aceste metode laba trebuie să fie fixată foarte ferm de picior, deoarece, dacă are joc, vă va cauza bătături, vă va obosi suplimentar şi, cel mai neplăcut, riscaţi să o pierdeţi. În esenţă, labele cu călcâi sunt asemănătoare cu nişte papuci-şosetă, ataşaţi lamelei. Scafandrul va introduce piciorul gol sau îmbrăcat cu un ciorap de neopren direct în labă, şi le va purta ca pe o pereche de pantofi.

O labă cu călcâiul deschis, respectiv cu baretă, are doar un locaş pentru introducerea părţii frontale a labei piciorului, peste călcâi venind o baretă, reglabilă, care fixează strâns piciorul. Acestea nu se pun direct pe piciorul gol, ci numai cu încălţări speciale, care de regulă au un cioc pentru ancorarea baretei. Este şi motivul pentru care veţi avea nevoie de un număr mai mare decât purtaţi, deoarece trebuie să rămână loc şi pentru încălţări. Un alt aspect bun este ca acestea de regulă se vor potrivi şi pe cizma de la un costum uscat. Dacă veţi face scufundări în ape reci, veţi avea nevoie de un costum uscat, care de regulă are cizmele integrate, acestea fiind un pic mai mari decât încălţările umede de neopren. Datorită baretei reglabile, va fi compensată mica diferenţă de mărime şi veţi putea, de obicei, folosi aceleaşi labe indiferent de costumul utilizat.

Baretele pot fi nişte banale lamele de cauciuc, cu nişte opritori pentru a putea fi strânse, sau cu arcuri de oţel. Acestea se pot înlocui între ele. Vă recomand călduros să folosiţi baretele cu arc, deoarece sunt mult mai uşor de pus, mai ales că de regulă se pun la sfârşit, cu tot echipamentul în spate.

Atenţie! Când vă alegeţi labele, aveţi grijă ca să fie bine fixate pe picior.

Labele cu călcâi

Acestea sunt folosite pentru orice, de la cei care practică snorkelling până scufundări recreaţionale. Scafandrul de vacanţă şi cel ocazional probabil că vor alege acest gen de labe.

Le veţi folosi în apele calde, deoarece acestea oferă o slabă izolare termică pentru picioare, mai ales pentru degetele de la picioare, care sunt de obicei expuse direct la apă.
Acestea sunt foarte bune pentru înot de suprafaţă, cu faţa în jos, şi mai ales pentru snorkelling, deoarece sunt mai uşoare decât celelalte, cu baretă.
În trecut, ergonomia acestora, din cauza formei labei piciorului, era superioară celorlalte, astfel că erau considerate drept cele mai rapide. Acest lucru s-a schimbat, astăzi cele cu baretă depăşindu-le ca ergonomie, datorită materialelor şi tehnologiilor moderne.
Sunt mult mai convenabile în călătorii, deoarece acestea sunt mai uşoare şi nu trebuie să luaţi cu dumneavoastră o pereche de încălţări pentru scufundare (totuşi, uneori trebuie să aveţi în picioare şi încălţări cu talpa dură, de exemplu pentru zonele cu arici de mare sau cele cu plaje de pietre).
Este foarte important să alegeţi labe care vi se potrivesc foarte bine pe piele, fără a o prinde sau freca. Altfel, vă veţi alege cu diverse iritaţii şi leziuni cauzate prin frecare de labele care nu se potrivesc bine.
Până să le puneţi în picioare veţi merge în tălpile goale, lucru extrem de neplăcut şi potenţial periculos dacă aveţi de străbătut o zonă cu pietre, un ţărm stâncos sau chiar şi pe puntea vaporului.

Labele cu călcâi sunt uşoare şi ideale pentru snorkelling.

Labele cu baretă (cu călcâi deschis)

Labele cu baretă pot fi folosite pentru orice activitate, de la snorkelling până la scufundări comerciale sau militare, deşi acest gen de labe tinde să fie folosit de la mijlocul gamei până la utilizările profesionale. Scafandrul recreaţional pasionat şi cel Tec vor alege probabil acest tip de labă (mai ales dacă au de gând să meargă la scufundări în ape reci).

Labele cu baretă sunt purtate cu încălţări, ceea ce permite izolarea completă a labei piciorului de apa rece. Călcâiul deschis este singura opţiune pentru un costum de scafandru uscat.
Încălţările purtate obligatoriu fac intrarea în apă mult mai facilă, deoarece protejează tălpile scafandrului.
Labele cu baretă sunt de obicei mai rigide decât cele cu călcâi, ceea ce permite o putere de propulsie şi o acceleraţie mai mari. Acest lucru le face ideale pentru profesioniştii care au nevoie de aceste caracteristici pentru a se propulsa în viteză şi, eventual, să remorcheze elevii, unelte sau echipamentele de fotografiat de colo-colo.
Deoarece labele cu baretă pot fi folosite în orice mediu, pe când cele cu călcâi numai în apă caldă şi efort moderat, există o tendinţă în rândul producătorilor de a-şi concentra bugetul de cercetare şi dezvoltare pe acest gen de labe.

Atenţie! În locul baretei de cauciuc, care trebuie strânsă cu tot echipamentul în spate, se pot folosi baretele de tip arc de oţel, care se pun mult mai uşor.

Labele cu baretă au o curea mare la spate, care le fixează ferm pe picior.

Stilul lamelei

În afară de buzunarul în care fixăm talpa piciorului, este necesară ataşarea unei lame (sau unor lamele), care împing apa şi creează forţa de împingere / deplasare.

Există multe concepţii şi modele diferite de lamă, cele mai multe sunt comercializate ca fiind cele mai eficiente, controlabile şi rapide. După ce am făcut cercetări ample în acest domeniu sunt convins că lama cea mai eficientă este cea care se integrează cel mai bine cu stilul scafandrului. Nu toţi scafandrii doresc aceleaşi lucruri de la labele lor de înot, ceea ce înseamnă că fiecare va găsi atribute diferite ale lamelor ca fiind importante sau din contră, redundante. Există o gamă largă de tehnologii şi modele pe piaţă, unele având un aspect convenţional pe când altele arată ridicol, dar eu sunt destul de sigur că toate au cluburile lor de fani, care le vor susţine pentru premiul de cele mai bune labe de înot create vreodată.

Labele padelă (Paddle Fin)

Labele padelă constituie forma originală a echipamentului. Conceptul merge înapoi până la Leonardo da Vinci (evident! probabil că tipul a avut chiar şi o versiune de Internet făcut din lemn, care mergea cu rom şi hamsteri – a proiectat cam orice altceva). Primele prototipuri care au fost disponibile comercial (făcute pentru scafandrii militari, Frogmen, în timpul celui de-al doilea război mondial) au fost pur şi simplu bucati rigide din cauciuc, care erau cu mult mai eficiente decât piciorul gol, dar au fost modele primitive şi simpliste.

Labele padele se comercializează in continuare, deşi acum sunt fabricate dintr-o multitudine de materiale diferite pentru fiecare secţiune, care le conferă rezistenţă optimă în locurile corespunzătoare, permit lamei să fie suficient de flexibilă pentru împinge apa înapoi, asigură suficientă forţă de propulsie şi totodată reduc greutatea totală a labei. Labele tip padelă moderne sunt, de asemenea, decorate cu o serie de găuri de diferite forme, spaţii de evacuare, coaste si canale care sunt utilizate pentru a reduce rezistenţa şi a forţa apa să se ducă în spate, în loc să se disipeze în lateral.

Aproape toate labele ieftine vor folosi modelul padelă, deoarece este bine cunoscut, simplu de construit, iar designul simplu este familiar pentru un utilizator novice.
Padelele pot fi destul de eficiente, deşi acestea pierd cota lor de piaţă în defavoarea unor noi modele, mai noi, cum ar fi labele tăiate sau aripă.
Există o variantă de labe tip padelă care au lame mai lungi (1,5 x lungimea standard pentru scufundare), şi sunt construite din materiale mai flexibile, care sunt utilizate pentru freediving. Acestea sunt foarte specializate, fiind practic inutile pentru altceva decât freediving. Ele generează forţa de tracţiune masivă necesară freediverilor pentru atingerea unei adâncimi mari cu efort minima.

Labele Jet (Jet Fin)

Labele Jet nu sunt atât de diferite de cele padelă, acestea sunt de fapt doar o familie de labe cu padelă care şi-au găsit piaţa lor specifică. Jet-urile se folosesc de la mijlocul anilor şaizeci, care coincide cu apariţia scufundărilor recreaţionale. Ele tind să fie mai scurte şi mai late decât omoloagele lor tip padelă, mai rigide, mai robuste şi să aibă guri mari de evacuare la sfârşitul buzunarului pentru picior. Au un status iconic şi sunt încă printre cele mai apreciate labe de înot disponibile astăzi pe piaţă. Deseori li s-au dedicat articole speciale.

Jet-urile sunt de obicei utilizate de scafandri profesionişti, Tec şi vechea generaţie de scafandri amatori. Ele sunt o alegere proastă pentru scafandru novice, care vrea în general să facă snorkeling, ca şi pentru cei care călătoresc cu ele, din cauza dimensiunilor şi a greutăţii mari.

De modă veche şi clasice, labele jet vor fi folosite pentru totdeauna.

Labele tăiate (Split Fin)

Labele tăiate sunt foarte asemănătoare cu labele tip padelă, ele sunt, de obicei, realizate din materiale similare, au de multe ori aceeaşi lungime şi lăţime ca o lamelă standard, şi chiar au în comun acelaşi profil, cu o diferenţă substanţială – au o mare tăietură, care merge de la vârf până aproape de buzunarul piciorului. Această despărţitură este concepută pentru a imita formele ce se găsesc în natură, prin copierea mişcării aripioarelor de peşte. Filosofia acestui design sugerează ca având două padele simetrice pe fiecare picior va fi necesară o forţă mai mică, oferind mai multă forţă de propulsie pentru un efort mai mic.

Labele tăiate nu sunt nici rapide şi nici eficiente, sunt prea flexibile şi au o tendinta de a se roti în jurul axei la o apăsare puternică. Sunt folosite cu precadere de persoane care nu stau bine cu pregatirea fizica, sau care sufera des de crampe musculare.

Labele de forţă (Force Fin)

Spuneţi-i de acest gen de labe oricărui veteran de scufundări şi el vă va spune probabil despre momentul când a văzut folosite o pereche de astfel de labe. Probabil că va exagera, de asemenea, abilităţile lor, amintirile sale fiind umbrite de trecerea timpului şi mai mut decât pozitive. De asemenea, s-ar putea să aibă un prieten de-al unui prieten care a testat o pereche pentru un timp şi a spus că au fost cele mai bune folosite de el vreodată. De obicei, orice contact pe care l-a avut cineva cu acest gen de labe a fost scurt şi de multe ori doar a auzit o poveste, aşa că au proliferat legendele urbane şi tot felul de poveşti exagerate despre ele.

Labele de forţă au cauzat această mare agitaţie în lumea scafandrilor pentru două motive distincte, care sunt corelate. În primul rând, arată ciudat. Nu există nici o posibilitate de a nega că arată pur şi simplu ridicol, chiar şi atunci când sunt purtate de un scafandru comercial veteran. Acestea sunt de obicei cu lamele scurte, şi au o curea care acoperă partea de sus a piciorului. Degetele de la picioare şi călcâiul sunt expuse, deşi călcâiul are o curea de elastică pentru a fixa laba. Acest design tip buzunar, împreună cu lama curbată la capăt într-o coadă de balena este de natură a folosi exact muşchii cei mai puternici ai piciorului, şi utilizează tehnologiile găsite în natură pentru a propulsa scafandrul cu mare viteză şi cu puţin efort. Al doilea motiv pentru care au provocat o mare agitaţie în comunitatea scafandrilor este că acest design ridicol de fapt reuşeşte să performeze deosebit de bine în practică, ceea ce este rar la echipamentele de scufundare!

Am folosit o pereche de astfel de labe, dar numai pentru o scurtă perioadă de timp, deşi pot spune că miturile şi legendele sunt în mare parte adevărate. Ele sunt labe excelente, iar designul lor este cu adevărat intuitiv pentru a le învăţa şi a le folosi. Ele oferă forţă de tracţiune amplă pentru un efort minim şi sunt ideale pentru călătorii, deoarece sunt scurte şi uşoare. Nu am critici? Nu chiar, dar am avut numai o expunere de scurtă durată la aceste labe ciudate, şi nu pot spune dacă mi-ar fi ros picioarele sau ar fi cauzat crampe specifice. Se pare că trebuie să dezvolţi un stil de înot special pentru a face aceste labe să lucreze cu randament maxim; în loc de un fluture lung şi lent, trebuie o bătaie scurtă ca amplitudine şi rapidă. Acest lucru ar putea fi un punct negativ pentru cei care preferă frog kick-ul, cu mişcări lente şi puternice mai degrabă decât mişcări uşoare şi rapide.

Labele de forţă sunt surprinzător de versatile în aplicaţiile lor; ele ar putea fi recomandate unui scafandru sau amator de snorkel la orice nivel. Scafandrul novice teoretic ar putea deţine acelaşi model ca un scafandru profesionist. Deşi ambii ar trebui să câştige destul de mult, deoarece o pereche poate costa chiar şi 700$!.

Labele aripă (Wing-blade)

Deci, până acum ar fi trebuit să le vedem pe toate, nu? Chiar atât de multe forme poate lua o scândură? Ei bine, nu, au spus cei de la Scubapro când au construit Seawing Nova. Aceasta nu este nici o labă cu lamele tip padelă, nici una cu padele tăiate, şi de nici un alt tip existent astăzi. Deci, trebuie să o punem în propria sa categorie, mai ales că se pare că s-ar putea să genereze o întreagă subdiviziune a tehnologiei labelor de înot.

Filosofia conceptului de aripă sugerează că o lamă tip padelă este eficientă, dar are prea mult material, care devine redundant atunci când lovim. Cei de la Scubapro au constatat că tot materialul de pe lamele, de lângă buzunarul piciorului mai mult frânează decât produce propulsie, astfel încât au renunţat la el. Ei au tăiat pur şi simplu cea mai mare parte a materialului de lângă buzunar şi au lăsat restul lamelelor suspendat pe două suporturi flexibile. Acest lucru dă aspectul unui buzunar pentru picior, cu o lamelă ataşată (sau detaşată), prin urmare, numele: Nova Seawing.

Efectul acestei eliminări de material este o labă deosebit de uşoară, atât în greutate cât şi în feedback-ul loviturilor, si este surprinzator de rapidă. Laba-aripă are ca suporţi arcuri foarte flexibile, care dau o senzaţie similară labelor tăiate, dar viteza reală atinsă de un scafandru este remarcabilă.Labele-aripă sunt similare cu labele tăiate în ceea ce priveşte greutatea (SP a înlăturat cea mai mare parte din material) şi sunt, prin urmare, o opţiune bună pentru călătorii şi snorkelling, dar ele sunt, de asemenea, eficiente şi în aplicatii serioase. Deşi aş fi surprins dacă scafandrii comerciali ar opta pentru un astfel de design revoluţionar în activitatea lor – suporturile flexibile încă nu au fost testate suficient încât să poată avea încredere în ele.

Labele Mono (Mono Fins)

M-am gândit să termin articolul cu un stil ciudat de labe, care este extrem de specializat, fără a fi deosebit de popular, dar, totuşi, este interesant. Labele mono sunt pur şi simplu două labe cu lamele padelă ce au fuzionat, împreună, ambele buzunare pentru picioare fiind unite, una lângă alta. Intenţia acestui concept este de a crea pentru scafandru ceva similar cozii unei sirene.

Acest tip de lamelă folosit doar de către freediveri, care doresc să folosească un stil de înot tip delfin, în care întregul corp este implicat în propulsie. Lamela este în mod normal foarte mare şi foarte rigidă, iar absorbţia şocului nu este realizată de flexibilitatea lamelei, ci prin îndoirea genunchilor şi flexarea şoldului. Ele permit un înot foarte rapid, dar, evident, este nevoie de practică pentru a uza de atributele lor unice. De asemenea, nu sunt foarte uşor de manevrat, ceea ce le face aproape de neutilizat în scufundări.

Materiale

Materialul din labele de scufundare trebuie să îndeplinească un mare număr de criterii, care se exclud reciproc, aşa că unele materiale au reuşit satisfacă mai multe cerinţe decât altele. În cele mai multe labe moderne există o serie de materiale compozite, specifice diferitelor secţiuni ale lamelei, care optimizează performanţa generală. Labele necesită următoarele atribute pentru materiale:

Rigiditate – O lamelă trebuie să fie suficient de rigidă pentru a transmite înapoi toată vigoarea loviturii cu piciorul, pentru a genera forţa de tracţiune. Materiale rigide, cum ar fi compozitele rigide din cauciuc şi materialul plastic realizează acest lucru. Fibra de carbon este deseori utilizată pentru rigiditate în labele din gama superioară.
Greutate – Labele trebuie să fie uşoare, atât pentru călători şi pentru a nu afecta în mod negativ flotabilitate scafandrului. Labele uşoare sunt, din punct de vedere logistic, cele viabile.
Flexibilitate – Aşa cum lamelele trebuie să fie rigide, pentru a transfera energia loviturii din piciorul scafandrului înapoi, totodată trebuie să fie şi flexibile, pentru a asigura o mişcare optimă în apă şi pentru a evita ruperea unei lame prea fragile. Acesta poate fi cazul materialelor plastice ieftine, care sunt deseori prea fragile şi se rup. Materialele compozite din cauciuc şi cauciucuri sintetice sunt mult mai flexibile.
Vizibilitate – Nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare, dar cei mai mulţi scafandri preferă labe vizibile în apă. Cauciucul şi fibra de carbon sunt mai puţin potrivite, dar materialele plastice pot fi realizate în orice culoare.
Integritate – O importanţă mare pentru scafandri este aceea că trebuie să fie siguri că labele vor dura o viaţă, acest lucru însemnând că acestea sunt suficient de dure pentru a prelua lovituri în timpul transportului şi utilizării, dar au, de asemenea, rezistenţă suficientă la coroziune şi soare. Un cauciuc slab se va distruge în timp, pe când materialele compozite de înaltă calitate din cauciuc şi mase plastice sunt foarte durabile.

În final,

Merită să testaţi labele dorite înainte de a plăti o sumă, deseori mare, de bani pe ele. Acestea sunt piesele din echipamentul de scufundare cu care este necesar să vă contopiţi în timpul scufundării. Ele trebuie să devină extensii ale picioarelor şi picioare pentru dvs., pentru a obţine cele mai multe rezultate în timpul scufundării, astfel încât este necesar a căuta cea mai bună pereche pentru nevoile dumneavoastră. Vă recomand să vă convingeţi prietenii să vă lase să încercaţi labele lor, deoarece în realitate nu există nici un substitut pentru încercarea lor în apă, la o scufundare lungă. Oricum vă doresc toate cele bune şi mi-ar plăcea să vă aud gândurile şi experienţele dvs. pe forum, fie ele pozitive sau negative!

La cât mai multe bule!

Articolul original a fost scris de Jamie Campbell pentru Daily Scuba Diving, şi a fost tradus cu permisiunea autorului.