Vintage

Pentru a intelege incotro ne indreptam este esential sa stim de unde venim. In aceasta sectiune prezentam piese de echipament cu vechime, la propriu. Toate echipamentele vintage prezentate fac parte din colectia personala a membrilor NWDC, si pot sa fie admirate cu ocazia expunerilor organizate.

Junga – аппарат юнга

Junga

Unitate scuba produsa in URSS in anii ’90. Multi „batrani” ai scufundarilor din Romania au avut posibilitatea sa se scufunde cu echipamente rusesti. Junga a fost una dintre cele mai cunoscute seturi de diving. Intr-o perioada in care scafandrii romani aveau acces limitat la echipamente, posibilitatea de a cumpara unitati scuba complet functionale din „piata de la rusi”, a fost unul din elementele care a contribuit la formarea comunitatilor locale de scafandri. Era suficient ca cineva din oras sa detina o Junga, ca automat toata lumea avea cu ce sa se scufunde.

Formata din doua butelii de otel, legate printr-un manifold fara izolator, unitatea are un singur detentor format din: 1 x treapta I, 1 x treapta a II-a primara, 1 x manometru. De remarcat faptul ca Junga nu era prevazuta cu octopus (treapta a II-a de rezerva). Echipata cu harnasament si un backplate partial, unitatea se lua in spate cu gatul buteliilor in jos. In acest fel scafandrul avea posibilitatea sa actioneze clapeta care oferea acces la rezerva de aer. Purtarea buteliilor cu robinetii in jos este folosita si in zilele noastre in special de catre scafandrii speologi si scafandrii care penetreaza epave dificile. Se prefera aceasta configuratie deoarece se considera ca detentoarele sunt protejate in cazul lovirii tavanului si totodata se ofera acces facil in manipularea valvelor.

 Vezi galeria foto pentru mai multe imagini.