BCD’s & Wings

BCD-ul  (Buoyancy Control Device) sau vesta de compensare, este piesa de echipament care ajuta scafandrul sa-si ajusteze flotabilitatea in apa. Intr-o maniera simplista putem afirma ca vesta de compensare este cea care ne tine la suprafata atunci cand este umflata, si ne permite sa ne scufundam atunci cand lasam aerul sa iasa din ea. Totodata, cu ajutorul vestei putem sa stabilim starea de flotabilitate neutra, foarte importanta pentru un scafandru. Vorbim despre acel moment in care scufundatorul nici nu urca si nici nu coboara in masa apei ci ramane intr-o pozitie stabila fara sa depuna efort. Practic, scafandrul „zboara” prin apa. Mai multe info legate de folosirea si caracteristicile vestelor le puteti invata in cadrul unui curs de certificare.

Tipuri de BCD-uri (veste de compensare)

Asemeni tuturor pieselor de echipament, BCD-urile au suferit si ele modificari in timp, evoluand odata cu nevoile si descoperirile din domeniu. In momentul de fata avem 3 mari categorii de compensatoare a flotabilitatii.

 1. veste de compensare de tip horse collar
 2. veste de compensare de tip jacheta
 3. veste de compensare cu camera de aer situata in spate (back inflation/wing)

Horse Collar BCD

Horse collar. Este printre cele mai vechi modele de veste de compensare. Acestea se puneau pe dupa gatul scafandrului (ca o bavetica) si se legau in talie asemeni unui sort. Camera compensatoare de aer se gasea in fata scafandrului (sub scafandru daca este sa consideram pozitia din timpul scufundarii), in zona pieptului. Aceasta configuratie este foarte rar intalnita in ziua de astazi. Se mai foloseste cu succes in randul wreck diver-ilor care fac penetrari dificile,  in randul cave diver-ilor si desigur in randul nostalgicilor.

Jacket BCD

Jacket BCD. Sunt de departe cel mai des intalnite. Fiind usor de folosit, comode si accesibile ca pret, au cucerit imediat piata. Recomandate majoritatii scafandrilor, vestele de compensare de tip jacheta sunt fabricate intr-o forma variata de modele si culori, fiind care de care mai accesorizate. Anumite modele pot avea sistemul de lestare integrat in buzunare. Exista un anumit element comun care le uneste in aceasta categorie si anume faptul ca cea mai mare parte din camera de aer se afla in zona lateral-abdominala. La unele din ele camera de aer se extinde si spre spate. Un avantaj major al acestor veste il reprezinta usurinta cu care scafandrul sta la suprafata apei atunci cand o poarta. Butelia de scufundari se monteaza pe vesta. Scafandrul care imbraca vesta tine butelia in spate pe durata scufundarii, toata configuratia fiind asemanatoare cu cea a unui rucsac.

Wing BCD

Back inflation BCD. Castigand tot mai multa popularitate datorita pozitiei bune pe care o dau scafandrului sub apa, vestele cu camera de aer situata exclusiv in partea din spate  mai sunt numite si wing-uri (aripi). Apreciate in mod special de catre scafandrii tehnici, wing-urile se remarca printr-o tinuta foarte buna, modularitate, robustete si, nu in ultimul rand, prin simplitatea constructiei. Majoritatea wing-urilor sunt formate din: perna de aer, backplate metalic si harnasament. O caracteristica importanta a wing-urilor este aceea ca majoritatea permit montarea buteliilor duble. Desigur, exista o sumedenie de accesorii si variatii in constructie in functie de producatori, piata tinta, destinatia in exploatare. Exista modele care au pastrat confortul BCD-urilor tip jacheta, dar folosesc camere de aer situate exclusiv in spate.

Ce BCD (Buoyancy Control Device ) mi se potriveste

Alegerea unei veste se face urmarind cateva elemente de baza.

 •  tipurile de scufundari care urmeaza sa fie facute (ex: plimbari la 10-15 m sau wreck diving la 30+ m)
 • experienta scafandrului
 • compatibilitatea cu restul echipamentului (ex: butelii simple sau butelii duble)
 • bugetul alocat

Recomandat este sa cumparati vesta dupa ce urmati un curs de certificare. In felul acesta puteti sa va faceti o parere mai buna asupra modelului care vi se potriveste. In sesiunile de curs sau antrenament  organizate de NWDC, membri au ocazia si sunt incurajati sa testeze cat mai multe modele din cele disponibile. Atunci cand cumparati sau inchiriati, alegeti modelul si marimea de vesta care vi se potriveste. Este mult mai important cum va simtiti in ea decat ce culoare  are vesta. Intrebati ce capacitate de ridicare are vesta si daca este suficient dimensionata pentru butelia si accesoriile pe care doriti sa le folositi. In general, cu cat dorim mai mult sa ne apropiem de latura tehnica a scufundarilor cu atat mai mult trebuie sa luam in considerare achizitia unui wing.

Intretinerea unei veste de compensare 

 • dupa folosire vesta se spala cu apa dulce (interior si exterior) pentru a elimina dupa caz sarea, clorul, nisipul, alte mizerii
 • eliminati apa din interior si lasati vesta putin umflata la uscat
 • uscarea se face la loc ferit de soare sau caldura excesiva intr-un zona bine ventilata
 • vesta se depoziteaza lasand putin aer in ea, intr-o zona ferita de soare si umezeala
 • verificati periodic cusaturile, cataramele, inflatorul, valvele de evacuare, starea balonului