Dry Suits

Costumele pe care le folosim în apă se împart în câteva tipuri:

Costumele pe care le folosim în apă se împart în câteva tipuri:
– Costumele ude cu mâneci şi craci scurţi (shorty wetsuit) sunt cele prin care apa circulă destul de liber; au mâneci scurte şi craci scurţi.
– Costumele ude întregi (full-body wetsuit) acoperă tot corpul, dar apa tot intră – pe la încheieturi, fermoar şi gât.
– Costumele ude etanşate despre care uneori se pretinde că sunt semi-uscate; nu sunt uscate de loc, dar au sigilii suplimentare la glezne şi încheieturile mâinilor, uneori şi un fermoar etanş.
– Costumele încălzite de la suprafaţă cu apă caldă, permit unui scafandru să reziste mult în apă rece
– Costumele uscate care împiedică intrarea apei în costum, permiţând purtarea de veşminte călduroase

Chiar şi la un costum ud de calitate, bine etanşat, care vine foarte fix pe corp, apa tot intră în cantităţi destul de mari, ceea ce îl face inconfortabil sub 15 gr. C şi nepotrivit sub 10 gr. C.

Pentru scafandrii recreaţionali, unicul răspuns la apa cu temperaturi sub 10-15 gr C este costumul uscat, un combinezon impermeabil, în care apa poate intra (dar nu intră!) doar pe la încheieturile mâinilor, gât şi fermoar (sau fermoare). Poate fi folosit chiar şi în apă considerabil mai caldă, până pe la 25-26 gr C, după gusturi şi metabolism.
Marele secret al unui astfel de costum este fermoarul, inventat de inginerii NASA pentru costumele spaţiale şi devenit între timp o tehnologie la dispoziţia celor care preferă zborul subacvatic… Ar fi bine de ştiut că fermoarele, chiar şi bine întreţinute, au o durată de viaţă exprimată în cicluri de închidere-deschidere şi sunt de obicei extrem de scumpe, astfel încât, decât să schimbi un fermoar, mai bine îţi cumperi un costum nou.

Image

Detaliu de fermoar etanş.

Este important să priviţi costumul uscat ca pe un mijloc de a vă izola de mediul exterior, şi nu ca pe o vestă compensatoare. Aceasta deoarece de regulă este greu să evacuaţi aerul foarte rapid dintr-un costum uscat, şi aceasta poate rezulta într-o urcare în balon. La veste sau la winguri aţi remarcat că există supape speciale, care pot evacua aerul în maxim două secunde, oprind aproape imediat orice urcare periculos de rapidă. Acest lucru nu există la costumele uscate.
De asemenea, aveţi grijă deoarece un costum uscat este în sine destul de greu, dar, păstrând mai mult aer, va necesita mai mult lest. Verificaţi-vă flotabilitatea cu cât mai puţin aer în costum.

De regulă, aveţi nevoie de cel puţin zece scufundări pentru a deprinde utilizarea costumului uscat. Aveţi grijă să faceţi şi scufundări la adâncime mai mare, astfel încât să vă obişnuiţi şi să vă formaţi reflexul de a scoate aerul adăugat în costum înainte de a fi prea târziu.

Caracteristicile costumelor uscate

Materialele din care sunt făcute costumele sunt în general de trei feluri. Într-o ordine aleatoare, ar fi trilaminatul, adică un plastic rezistent (rezistenţa se măsoară în den sau denier) sudat cu un strat impermeabil; neoprenul, de regulă comprimat (crushed neoprene); şi cauciucul.
Dintre acestea, neoprenul asigură o oarecare protecţie termică prin simpla sa prezenţă, dar mai puţin decât un neopren obişnuit deoarece este deja comprimat. Atentie, dacă nu este prezentat ca neopren hyper-comprimat, este posibil ca la coborâre să se comprime suplimentar (la fel ca la costumele umede), ceea ce afectează termoizolarea şi flotabilitatea.
Costumele de cauciuc sunt foarte grele, dar se pot spăla uşor dacă au fost folosite în apă cu reziduuri.
Costumele de trilaminat sunt rezistente şi relativ uşoare (în jur de 5-7 kg), se repară simplu şi se usucă repede.

Sigiliile de la gât şi încheieturi pot fi de latex (cauciuc), neopren sau silicon. Latexul şi siliconul sunt mai eficiente dar pot fi rupte sau înţepate mai uşor, iar neoprenul este mai confortabil însă poate permite intrarea de mici cantităţi de apă atunci când vă mişcaţi, în funcţie de cât de bine vi se potriveşte. Latexul şi siliconul trebuie să stea întinse, fără să aibă marginea îndoită, pe când neoprenul este mai bine să aibă marginea întoarsă, în genul unui guler polo.
Acestea vin din fabrică astfel încât să sigileze gâturi şi încheieturi extrem de subţiri. Aproape întotdeauna, pentru a le putea folosi relativ confortabil va trebui să le tăiaţi unul sau câteva inele. Folosiţi numai o forfecuţă! Altfel, aproape sigur că veţi ciupi costumul. Inutil de spus că nu trebuie ca sigiliul să rămână larg sau excesiv de confortabil, ci trebuie să vă strângă uşor sau suportabil. Sigiliile se pot schimba cu un cost mic (raportat la costul unui costum).
Există şi posibilitatea ca sigiliile de la încheieturi şi gât să fie montate cu ajutorul unor inele, ceea ce permite înlocuirea rapidă a acestora sau chiar schimbarea sigiliilor de la încheieturi cu mănuşi uscate.

Sigiliile de la încheieturi din latex pot avea o formă aproximativ paralelă sau una conică. Cea paralelă va funcţiona numai dacă se potriveşte exact pe mărimea încheieturilor dvs, pe când cele conice sunt utilizabile pe orice mărime de încheietură.
Sigiliile din neopren ţin mai mult şi sunt mai confortabile, dar puteţi avea surpriza să lase să intre un pic de apă atunci când întindeţi mâna să apucaţi diverse obiecte, ca de exemplu o cameră foto.

Protecţia gâtului (warm neck) este un con de neopren, care se aşează peste poalele cagulei, care la rândul ei stă peste sigiliul gâtului, şi acest ansamblu de 3 straturi restricţionează mişcarea apei în zona respectivă. Deoarece apa este reţinută, aceasta este încălzită destul de repede şi oferă o senzaţie de temperatură normală la nivelul gâtului.

Cusăturile impermeabile leagă bucăţile de material din care a fost croit costumul. Acestea pot fi îmbinate şi lipite cu bandă adezivă; sudate termic; îmbinate şi lipite, ori o combinaţie între acestea. Calitatea acestora face diferenţa între un costum uscat de folosinţă îndelungată şi unul în care după un timp va intra apă. Examinarea interiorului unui costum uscat vă va arăta imediat standardul de calitate pe care îl oferă.

Buzunarele, de regulă montate pe şold, sunt oferite opţional. Pot fi utile, dar dacă sunt foarte mari efectiv vă pot frâna în apă, iar dacă sunt prea mici nu veţi putea pune în ele decât o plăcuţă de scris.

Cizmele sau şosetele sunt integrate cu costumul, eliminând astfel o potenţială sursă de infiltraţii. Va trebui să precizaţi mărimea lor atunci când cumpăraţi costumul.
Cizmele trebuie să fie un pic mai largi, astfel încât să vă permită purtarea cu şosete, de lână sau neopren, precum şi intrarea şi ieşirea uşoară a labei piciorului din ele; dar nici prea largi, deoarece veţi avea impresia că vă joacă labele în picioare. De asemenea, trebuie să se potrivească cu labele pe care vă place să le folosiţi (sau invers, ţinând cont de care articol costă mai mult). Există şi cizme care au protecţie termică integrată, nemaifiind nevoie de şosete.
Şosetele sunt purtate cu un pantof, fie unul special, fie un tenis rezistent la apă, şi care intră fix în labe. Pantoful poate avea talpă moale sau talpă rigidă, cea rigidă permiţând mersul pe teren accidentat (pietre etc). Atunci când îmbrăcaţi sau dezbrăcaţi costumul cu şosete, şi nu aveţi puşi pantofii, aveţi grijă să nu vă înţepaţi talpa şosetei!
Există şi costume cu sigilii la glezne, dacă veţi avea vreodată nevoie de aşa ceva.

Fermoarul impermeabil închide locul pe unde intraţi în costum. Acesta trebuie întreţinut cu grijă, curăţat şi uns, pentru a rezista cât mai mult (detalii ceva mai jos). Fermoarele pot fi pe spate de la un umăr la celălalt; peste piept în diagonală; peste piept în formă de U; sau drept într-o pungă specială, care se strînge în jurul mijlocului.
Unele fermoare sunt protejate de un văl din materialul costumului, pe când altele sunt protejate de un al doilea fermoar, dar care nu este impermeabil. Destul de recent au aparut fermoarele de plastic mult mai durabile decat cele de metal. Din pacate, acestea nu pot inca inlocui fermoarul metalic – imperfect si foarte sensibil, insa functional. Fermoarele din material plastic au uneori un comportament imprevizibil, din aceasta cauza scafandri cu experienta il prefera tot pe cel clasic

Supapele sunt importante când trebuie să eliberaţi aerul din costum. Acestea sunt de umăr şi de manşetă.
Cele de umăr sunt mai complexe şi relativ automate. Pot fi reglate de la închis la foarte sensibil, şi lasă în mod automat să scape aer din costum când presiunea aerului de sub supapă este mai mare decât a apei din jurul acesteia. Sensibilitatea se traduce de fapt în cât de mare trebuie să fie diferenţa de presiune, iar la poziţia foarte sensibil ar trebui să puteţi efectua o urcare controlată fără să umblaţi la supapă. Evacuarea aerului are loc atunci cînd îndoiţi mâna din cot şi întoarceţi uşor umărul în sus, astfel încât supapa devine aproape punctul cel mai de sus al costumului dvs. Pe poziţia închis, aerul este evacuat numai dacă apăsaţi supapa.
Supapa de pe manşetă este mult mai simplă, eliberează aer în flux constant de fiecare dată când încheietura mâinii este ţinută deasupra restului costumului.
Mărcile cele mai utilizate sunt Apeks şi SiTech.

Inflatorul este amplasat de regulă pe piept, şi de obicei se poate roti mai mult (cam 270 grade) sau mai puţin (aveţi grijă să se rotească măcar 90 grade). Acest lucru este necesar pentru poziţionarea facilă a furtunului de aer. Prin apăsarea supapei lăsaţi aerul să intre în costum.
Mărcile cele mai utilizate sunt Apeks şi SiTech.

Întăriturile sunt absolut necesare la genunchi. Acestea pot fi simple bucăţi de material lipite sau un material deosebit de rezistent integrat în costum. Mai există întărituri pentru fund şi coate.

Subveşmântul
Deseori veţi cumpăra costumul uscat separat de subveşmânt, deşi există şi costume cu un subveşmânt detaşabil, dar potrivit pentru acestea.
Nu uitaţi că subveşmântul, din cauza stratului de aer inerent, generează flotabilitate şi vă impune adăugarea de lest. Din acest motiv, luaţi-l sau ajustaţi-l astfel încât să vi se potrivească exact. Totodată, cumpăraţi un subveşmânt potrivit pentru temperaturile la care vă veţi scufunda.
Un subveşmânt de bună calitate direcţionează transpiraţia spre suprafaţa sa exterioară, unde aceasta se condensează, şi este impermeabil dinspre exterior. Astfel vă păstrează uscat şi îşi păstrează proprietăţile termice.
Diferenţa de flotabilitate este dată de comprimarea subveşmântului. Un subveşmânt din puf se va comprima sesizabil, izolând termic mai puţin, pe când unul din fleece gros îşi va păstra de regulă volumul, uşurând menţinerea flotabilităţii. Această problemă este similară celei legate de compresia neoprenului.
Opţional, subveşmântul poate fi rezistent la vânt, astfel că îl puteţi purta pe barca de viteză în marş, şi poate arăta aproximativ ca nişte haine obişnuite, astfel încât îl puteţi purta toată ziua de scufundare fără să trebuiască să vă schimbaţi.
O notă specială este legată de plaja de temperaturi în care puteţi utiliza un subveşmânt. Există subveşminte (de exemplu, Forth Element Artic) care pot să fie purtate vara la soare fără a vă încinge în ele şi a transpira abundent, şi care asigură un confort termic ridicat la temperaturi scăzute. Marea majoritate a subveşmintelor te încing imediat cum le îmbraci.
Nu în ultimul rând, puteţi pune pe dvs. şi hainele obişnuite, cât timp nu aveţi nici o problemă cu transpiraţia şi temperatura – este unul dintre lucrurile frumoase la costumul uscat (a fost un film cu James Bond, care, din costumul uscat, a ieşit în smoching).

Întreţinerea costumelor uscate

Întreţinerea materialului

La trilaminat, acesta este nylon rezistent, cu un strat impermeabil integrat. Indiferent de material, după utilizare, trebuie spălat cu apă curată, dulce. Petele de murdărie vor fi spălate cu un săpun neutru şi o perie moale. Interiorul trebuie şi el curăţat, pentru a îndepărta transpiraţia şi mirosurile neplăcute. Nu lăsaţi costumul la soare, deoarece va strica materialul şi veţi avea infiltraţii de apă. Lăsaţi costumul la uscat la aer, curăţaţi sigiliile şi fermoarul şi apoi împachetaţi costumul pentru transport sau depozitare.
Pentru împachetare, începeţi cu picioarele şi păstraţi pe cât posibil fermoarul drept, cu marginile paralele.

Întreţinerea sigiliilor

Spălaţi materialul cu un săpun neutru şi daţi-l cu pudră de talc dacă este latex şi ulei sau spray de silicon (alimentar) dacă este silicon. Atenţie: pudra de talc sau siliconul nu curăţă murdăria, doar o ascund! Când împachetaţi costumul, puneţi-l undeva unde nu este curent de aer, deoarece cauciucul va dura ceva mai mult.
Sigiliile noi de neopren pot fi puţin mai strânse la început, dar se vor lăsa uşor după aceea, neoprenul având în general memorie. Puteţi accelera procesul introducând o sticlă în ele, iar pentru gât, o minge sau folosind butelia. Dacă cele de latex sau silicon sunt prea strînse, va trebui să mai decupaţi un inel cu forfecuţa.

Întreţinerea fermoarului

Alături de lipsa mirosului şi sigiliile etanşe, fermoarul contribuie cel mai mult la confortul dvs. Nimic nu se compară cu o scufundare uscată în apă rece. Pentru aceasta, aveţi grijă să nu rămână particule de mizerie în fermoar, deoarece pot cauza infiltraţii sau chiar pot rupe vreun dinte. Dinţii fermoarului trebuie curăţaţi, fie cu banala ceară de albine, fie cu soluţii dedicate şi o periuţă. Nu folosiţi soluţii care reţin murdăria (uleiuri etc). Dacă vreodată fermoarul se blochează nu forţaţi închiderea, ci deschideţi-l, verificaţi zona şi apoi încercaţi să îl închideţi din nou.
Depozitarea costumului se face de regulă cu fermoarul deschis, deşi sunt destul utilizatori care preferă să îl închidă. Este o dezbatere fără nici o concluzie deocamdată, astfel încât procedaţi cum doriţi.

Transportul şi depozitarea unui costum uscat

Atât în timpul transportului, cât şi pe perioada depozitării unui costum uscat, este necesar să acordaţi o atenţie specială fermoarului. Acesta trebuie să stea pe cât posibil drept, cele două margini fiind una lângă alta. Trebuie să evitaţi orice poziţii în care cele două margini sunt răsucite sau îndoite în unghiuri mai mult sau mai puţin ascuţite.
Cea mai bună metodă de împachetare pentru costumele cu fermoar pe spate este să strângeţi pantalonii în dreptul pieptului şi apoi să puneţi braţele peste ei. În felul acesta fermoarul va sta relativ drept, eventual cu o curbură modică.
Pentru costumele cu fermoar de-a latul pieptului, încercaţi să împachetaţi costumul de-a lungul fermoarului.
Evitaţi pe cât posibil pliurile la depozitarea pe timp îndelungat.
Există sacoşe speciale pentru transportul costumului uscat, care permit transportul acestuia fără plieri excesive.
Pentru depozitare încercaţi să îl ţineţi întins. Există „umeraşe” dedicate, în care se prind picioarele şi costumul atârnă în jos. Dacă nu dispuneţi de un astfel de umeraş, iar costumul dvs. este unul cu cizme, puteţi monta labele de scufundare în cizmele costumului şi să le fixaţi pe un suport. Acestea vor ţine costumul la fel ca şi un umeraş.
Personal nu am avut infiltraţii de nici un fel deşi am transportat costumul destul de strâns împachetat (pliuri multe şi curbură pronunţată a fermoarului), dar l-am ţinut atât la locul de scufundare cât şi acasa perfect întins, suspendat de picioare. Materialul are desigur o anumită elasticitate, dar este bine să fiţi prudent.

Subveşmântul

De regulă îl puteţi spăla la maşină cu apă rece sau foarte puţin încălzită (consultaţi instrucţiunile producătorului în acest sens). Uneori, poate fi tratat cu diverse substanţe, pentru o relativă impermeabilizare dinspre exterior înspre interior. Această impermeabilizare se poate reduce la fiecare spălare, prin îndepărtarea peliculei exterioare.
Este preferabilă uscarea la aer.

Probarea unui costum uscat

Costumul uscat se probează purtat împreună cu cel mai gros subveşmânt pe care urmează să îl folosiţi. Scopul testului este de a vedea că puteţi efectua mişcările absolut necesare în timpul unei scufundări.
Aşadar,

  • lăsaţi-vă pe vine;
  • ridicaţi talpa fiecărui picior în dreptul genunchiului, şi prindeţi-o cu mâna (ca şi cum aţi pune labele);lăsaţi-vă pe vine;
  • duceţi fiecare mână la spate, ca pentru a închide şi deschide robinetul buteliei;
  • umblaţi cu fiecare mână la supapa BCD-ului de pe celălalt umăr.

Apoi, verificaţi-l că este într-adevăr uscat! Puneţi câte un sticlă de plastic în sigiliile din mâneci şi o minge în conul de la gât, închideţi fermoarul şi umflaţi-l până stă pe propriile picioare

Dacă va rezista aşa un timp oarecare înseamnă că nu va intra nici apă!

Dacă a trecut toate probele, să îl stăpâniţi sănătos!

Articol scris de GHRT